top of page

Simptomet e StresitJavën e kaluar e shikuam stresin dhe ndikimin e stresit ne shëndetin tonë fizik dhe emocional, si dhe në sjelljen tonë. Stresi është shumë kompleks dhe nuk mundemi t’I përthekojmë të gjitha simptomet e ndryshme të stresit dhe lidhjen e stresit me zhvillimin e sëmundjeve të ndryshmë fizike dhe psikologjike, apo përkeqësimin e simptomeve në sëmundjet ekzistuese. Mirëpo do t’I përmendim disa simptome të përgjithshmë më poshtë që mund t’I përdorni sikur pikënisje.

Simptomet fizike që mund t’I vëreni janë:


· Molisja ose lodhja

· Vështirësi për të fjetur

· Dhembjet e barkut

· Dhembje në krahrorë

· Dhembje në muskuj dhe tendosje

· Kokëdhembje dhe migrena

· Rënja e flokëve

· Iritim I lëkurës

· Problem me tretje të ushqimit

· Mundim

· Djersitje e shtuar

· Dobësim i imunitetit (ftoheni më shpesh dhe ju bjen gripi)

· Dhembje të qafës, të shpinës dhe të kyqeve

· Shtypja e lartë e gjakut (hipertensioni)

· Ulcera , etj


Simptomet emocionale mund të jenë:

· Humbje e motivimit

· Ngirtje e mllefit dhe nervozës

· Ankthi

· Frika

· Padurimi

· Ndjenja e fajit

· Depresioni dhe pikëllimi

· Shqetëisimi

· Ulja e përqendrimit

· Ulja e libidos, etj


Sjelljet që mund të indikojnë në stres janë:

· Të ushqyerit e joshëndetshëm (Ngërnja e tepërt ose mos ngrënja)

· Përdorimi (i tepërt) I alkoholit, duhanit, kafeinës dhe drogave

· Tërhjekja sociale

· Kafshimi I thonjëve

· Harresa.


Nëse I përjetoni këto simptome, ndaluni dhe mendoni nëse këto simptome janë pasojë e stresit në jetën tuaj dhe sim und t’I ulni nivelet e stresit. Gjithmonë konsultoni mjekun familjar sepse stresi I tepërt mund t’a dëmtojnë shëndetin.

Deri herën tjetër,

Brikena

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page